Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Feest van de heilige Drie-eenheid, zondag na Pinksteren jaar C

In de naam van de Vader, de Zoon en de heilige Geest

Opening

De kinderwoorddienst gaat beginnen. Hier is informatie te vinden over de aankleding van de ruimte, de beginopstelling en hoe de overgang gemaakt kan worden tussen de viering in de kerk en de samenkomst in de kinderwoorddienst. 

Dat kan een klein ritueel zijn, een symbool of een kijktafel die van te voren neergezet wordt. Het thema van de bijeenkomst zal hier al aangeduid worden.

Kijk eens in de spiegel

Leg een wit kleed neer, en zet er een kaars op. Leg vantevoren een spiegel klaar bij de kaars of op de kijktafel.

Heet de kinderen welkom in de kinderwoorddienst en begin met het slaan van een kruisteken. Vraag de kinderen of ze weten waarom we juist die woorden: Vader, Zoon en heilige Geest erbij zeggen.

spiegelVertel dan dat het gebruiken en uitspreken van de namen die God heeft gekregen: Vader, Zoon en heilige Geest, te vergelijken is met het kijken in een spiegel. Iedere keer als we in een spiegel kijken zien we onszelf anders en toch zijn we het steeds zelf. Iedere keer hebben we een andere uitdrukking op ons gezicht.

Laat de kinderen bedenken hoeveel uitdrukkingen je kan hebben: blij, boos, nieuwsgierig, ongeduldig, lief. We zien er dan wel anders uit, maar toch zijn we meer dan dat. Wij vallen nooit helemaal samen met de uitdrukking op ons gezicht.
Zo is God ook soms als Vader, soms als Zoon en soms als heilige Geest te zien of te ervaren, zoals ook wij onszelf in de spiegel steeds weer anders zien. Maar we zijn het wel steeds zelf; het gaat maar om één persoon, namelijk om jou.

Zo is God ook Eén: Vader, Zoon en heilige Geest.

Artikelen in dit thema Feest van de heilige Drie-eenheid, zondag na Pinksteren jaar C