Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Feest van de heilige Drie-eenheid, zondag na Pinksteren jaar C

In de naam van de Vader, de Zoon en de heilige Geest

Extra's

Hier zijn meerdere onderdelen te vinden om de kinderwoorddienst een creatief - of speels accent te geven.
Dit kunnen liedjes en gedichtjes zijn, een knutsel of een kleurplaat, een filmpje of een spel. Deze onderdelen zijn altijd te gebruiken in combinatie met de verwerking.

Verschillen kanten van vaders

Vader, Zoon, en heilige Geest horen bij elkaar; ze zijn niet van elkaar te scheiden. Dat is beste moeilijk om te begrijpen voor de kinderen.

vaderdagPraat daarom met de kinderen eens over hun vaders.
Vertel aan de kinderen: Papa is een papa voor jou, jij kent hem als je papa. Maar mama kent hem als haar man. Zijn vrienden kennen hem als een goede vriend, en op zijn werk kennen mensen hem als een collega.

Wij hebben God op deze aarde kunnen leren kennen als Jezus, en we kunnen hem nu nog steeds in ons voelen als de heilige Geest.
God de Vader staat wat verder van ons af, een beetje zoals je papa niet kent als een collega, je kent hem alleen maar als papa. Je weet wel dat papa ook een collega is, maar je ziet papa alleen als papa.
Zo is het ook met God, we kennen de verhalen over Jezus en voelen de heilige Geest in ons. Maar we zien God nooit volledig, Hij heeft verschillende kanten, die we niet allemaal kunnen zien, maar die wel allemaal bij Hem horen.

Vandaag vieren we in de kerk dat God alle drie samen is: Vader, Zoon en heilige Geest.
Maar we vieren ook een dag voor de vaders, dat is maar een stukje van wie de man is die jullie vader is. (We vieren niet dat hij ook de man van je moeder is (dat doe je op hun trouwdag), of dat hij de zoon van oma en opa is (dat doe je op zijn verjaardag).

Denk samen na over welke verschillende kanten de kinderen van hun vaders kennen of waar ze over gehoord hebben. Schrijf op een flapover vel PAPA (of Vader) en vul aan wat de kinderen kunnen bedenken. Bijvoorbeeld:

1. Man
2. Vriend
3. Collega
4. Baas
5. Vreemde (opper deze zelf als ze deze niet bedenken, en leg uit dat voor sommige mensen jouw vader ook een vreemde kan zijn)
6. Klasgenoot (ooit van vroeger)
7. Klant
8. Zoon
9. Enz.

Bij de Extra’s is een knutsels voor vaderdag te vinden, een stropdas. Laat de kinderen, voor ze daar mee aan de slag gaan, ook nadenken over welke twee verschillende ‘gezichten’ van papa in de knutsel naar voren komen.

 

 

Artikelen in dit thema Feest van de heilige Drie-eenheid, zondag na Pinksteren jaar C