Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Pasen jaar C 2022

Kijk eens in de spiegel

zondag 17 april 2022

Verwerking

Een verwerking dient om het gesprek met en tussen de kinderen op gang te helpen. Het is er op gericht om het Evangelie en het leven van de kinderen samen te brengen. Door op een speelse manier om te gaan met het Evangelie ontstaat er contact en beleving.

Verwerkingen kunnen gesprekken zijn, gevolgd door een activiteit, een spel, een knutsel of een werkblad. Deze laatste elementen worden gevonden onder de knop Extra's.

Gesprek met de kinderen

Wat zag je in de spiegel?
Elk kind heeft voor de spiegel gestaan.
Vraag de kinderen of ze in de spiegel ook iets van Jezus hebben gezien?
Waarschijnlijk geven ze aan dat ze alleen zichzelf hebben gezien.

Vertel de kinderen dat ze toch echt meer hebben gezien dan alleen zichzelf.
En leg uit waarom u dit zo ziet:

opstandingVertel de kinderen dat we op deze Paasmorgen uiteindelijk een lege spiegel hebben. Alle figuren zijn verdwenen in de veertigdagentijd. Jezus heeft ons elke week eerlijk naar onszelf laten kijken. De pestkoppen, slaapkoppen, domkoppen, brompotten, losbollen, klikspanen, zondebokken, waren we dat? Of kunnen we ook kiezen om dat niet te willen zijn? Willen we kind van God zijn? Iets van Jezus laten zien aan anderen?
Als je dat wilt, dan zie je in de spiegel ook ‘een kind van God.’

Keer terug naar het Paasverhaal
Deze zondag horen we dat Maria Magdalena naar het graf gaat en ontdekt dat Jezus is opgestaan uit de dood en dat daarmee de toekomst weer openligt.
Jezus' verhaal en wat Hij de mensen wilde leren over Gods Koninkrijk stopt niet bij de dood. Het gaat daarna ook gewoon verder.

Vraag de kinderen of zij wel eens iets hebben meegemaakt waarbij ze dachten dat het nooit meer goed zou komen? Hoe is dat uiteindelijk afgelopen?
Zijn ze toch weer doorgegaan?
Kan je misschien dan toch weer doorgaan, ook al denk je eerst van niet? (Als er geen voorbeelden uit de kinderen komen, noem dan zelf een voorbeeld: Je bent heel verdrietig, je denkt dat gaat nooit meer over… en toch houdt het verdriet weer op of wordt heel veel minder en je gaat weer verder).

Kan God en Jezus je helpen om weer door te gaan?
Leg de relatie met ‘opstaan.’
Na vallen, sta je op. Dan sta je letterlijk op en ga je weer door.
Na een moeilijke periode kan je ook weer ‘opstaan’ en doorgaan.
Jezus stierf aan het kruis, maar toch ging Hij door. Gods verhaal hield niet op bij de dood van Jezus. Ons verhaal houdt niet op bij de dood van Jezus.
Jij kunt ervoor kiezen om Jezus door laten leven in je leven.

Daarom is het feest! Omdat Jezus ons die mogelijkheid gegeven heeft.
We mogen blij zijn met ons spiegelbeeld, dat een geliefd kind van God laat zien. 

Versier samen met de kinderen de spiegel, zodat ieders spiegelbeeld omringd is met bloemen en slingers waar je blij van wordt. Het leven bloeit weer op.

Tip: zet onder het knutselen het liedje ‘Het is Pasen’ aan. Het is te vinden bij de Extra's.

Artikelen in dit thema Pasen jaar C 2022