Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

1e zondag van de Advent jaar A 2019

Dromen van een berg

Achtergrond

Hier is informatie te vinden over de context van de lezing of de plaats en tijd in het kerkelijk jaar. Ook kan hier informatie over feesten, personen, gedenkdagen en gebruiken gevonden worden. 

De Advent en Jesaja

De profeet Jesaja

Het is vandaag de eerste zondag van de Advent. We zijn een nieuw kerkelijk jaar begonnen, het zogenaamde A-jaar. Voor het Evangelie betekent dat dat we voornamelijk, maar niet uitsluitend, uit het Evangelie volgens Matteüs zullen lezen.
Dit kinderwoorddienstproject werkt echter niet met de evangelielezing, maar met de eerste lezing. Die komt elke zondag van de Advent, op Kerstavond en op eerste kerstdag uit de profeet Jesaja.
Dat klinkt echter meer als één geheel dan het in werkelijkheid is. Het boek Jesaja is namelijk in de loop van eeuwen ontstaan. De geleerden proberen uit te zoeken hoe en wanneer het boek precies ontstaan is, maar ze zijn er nog lang niet uit. In grote lijnen moeten we denken aan de tijd tussen 750 voor Christus, toen Juda nog een koningshuis had en 530 voor Christus, toen de intellectuele bovenlaag van het Joodse volk verbannen was tijdens de zg. Babylonische ballingschap. De situatie waarover in het bijbelboek Jesaja gesproken wordt is dus steeds wisselend. Het voert te ver om dit aan de kinderen uit te leggen.
Het boek Jesaja wordt tijdens de Adventszondagen in de kerk gelezen omdat de profeet ons leert om uit te kijken naar de Dag des Heren. De Dag des Heren staat symbool voor dat moment waarop onze hoop waarheid wordt en onze verwachtingen uitkomen. Jesaja leert ons dromen, hopen en bidden om het heil dat God ons te bieden heeft.

Kleding voor Jesaja

De profeet Jesaja zal gekleed zijn geweest zoals de meeste mensen uit zijn tijd. Mannen en vrouwen droeg een eenvoudige, vrij rechte tuniek, die tot over de knie kwam. Deze tuniek was gemaakt van linnen of wol. Daarover heen ging soms een mantel, een grote lap stof, die door een gordel, een smalle lap stof op zijn plaats gehouden werd. Op het hoofd droeg men meestal een doek. Voor ons doel kan u heel goed een jute zak gebruiken, waarin u twee gaten knipt voor de armen. Een bruine of beige lap stof kan als mantel dienen, een eenvoudige rechte sjaal als gordel. Een tweede rechte sjaal kan als hoofdbedekking functioneren. Omdat verf erg kostbaar was, droeg men in de regel kleding in natuurlijke kleuren. Eenvoudige sandalen maken het geheel compleet. Het hoeft niet perfect te zijn, zolang het voor de kinderen maar duidelijk is dat er een personage uit een andere tijd en een ander land voor hen staat.
Als extra zou u de eerste lezing van de zondag op een behangrol kunnen plakken en de profeet die lezing kunnen laten voorlezen uit de ‘boekrol’.

Voor informatie over kleding in de Bijbel kunt u op de website van het Nederlands Bijbelgenootschap een filpje kijken. Voor het gemak vindt u het hieronder (flash noodzakelijk).

Artikelen in dit thema 1e zondag van de Advent jaar A 2019