Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Kerstmis jaar A 2019

Geef de droom niet op!

Opening

De kinderwoorddienst gaat beginnen. Hier is informatie te vinden over de aankleding van de ruimte, de beginopstelling en hoe de overgang gemaakt kan worden tussen de viering in de kerk en de samenkomst in de kinderwoorddienst. 

Dat kan een klein ritueel zijn, een symbool of een kijktafel die van te voren neergezet wordt. Het thema van de bijeenkomst zal hier al aangeduid worden.

Jesaja danst van vreugde

Ook op Kerstmis komt de profeet Jesaja iets over zichzelf en zijn missie vertellen. Dat kan bij de kinderen in de kinderwoorddienst, maar het is ook heel goed mogelijk dat dit in de kerk gebeurt. Op die manier worden ook de kerkgangers nauwer betrokken bij het project van de kinderen. Voor de aankleding van Jesaja en zijn attribuut kijkt u bij de 1e zondag van de Advent bij Extra's.

In de kerk

De profeet Jesaja komt de kinderen uit de kerk halen. In de kerk of in de kinderwoorddienst ruimte stelt hij zichzelf voor. Jesaja komt vrolijk, liefst huppelend binnen, maakt een kleine buiging naar de kerk en de kinderen en zegt: 

advent 1 boekrol'Beste mensen/kinderen,
Vandaag kan ik wel dansen en zingen van vreugde. De droom van God is uitgekomen. Alles zal goedkomen. De nieuwe koning is namelijk geboren. Hij is er, midden onder ons. Hij is nog klein en hulpeloos, maar Hij zal groeien, Hij zal groter worden en er zal vrede zijn. Overal op de wereld is er feest vandaag, overal komen mensen naar het stalletje om de Koning van de vrede te eren. En ook de dieren zijn aanwezig, de schaapjes, de os en de ezel, zij zijn dicht bij de kleine Koning. En hebben jullie gezien dat er overal kerstbomen en bloemen staan? Alle mensen begrijpen hoe groen de wereld kan zijn als de Koning van de vrede op deze aarde mag wonen. Laten we samen bidden en God loven voor deze prachtige dag.'

In de eigen ruimte
Jesaja en de kinderen richten zich naar de viertafel, die bedekt is met een feestelijke witte of gouden doek. Jesaja legt de boekrol op deze tafel of er ligt een Bijbel. Daarnaast staat er opnieuw een kroon en naast de kroon ligt een redesduifje. De adventskrans is veranderd in een kerstkrans, met witte strikken en kaarsen. Alle vier de kaarsen worden aangestoken. Jesaja zegt: 'Laten we eerst bidden.' 

Zing daarna het kerstcouplet van het Adventsliedje Berg van Vrede en bid samen.

 

Artikelen in dit thema Kerstmis jaar A 2019