Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Sacramentsdag jaar B

Brood en wijn veranderen ons!

zondag 6 juni 2021

Extra's

Hier zijn meerdere onderdelen te vinden om de kinderwoorddienst een creatief - of speels accent te geven.
Dit kunnen liedjes en gedichtjes zijn, een knutsel of een kleurplaat, een filmpje of een spel. Deze onderdelen zijn altijd te gebruiken in combinatie met de verwerking.

Knutselen: Trekpop maken

Trekpop maken

Benodigdheden

  • A4 stevig papier met één van de afbeeldingen die hieronder staan erop.
  • splitpennen, dun touw of wol
  • prikpen
  • Kleurpotloden en stiften

De kerk wordt soms voorgesteld als een lichaam. Wie in onze kerk is het hoofd van Jezus, wie zijn de voeten, wie zijn zijn handen? Maak samen een trekpop en schrijf op elk lichaamsdeel de naam van de persoon die hoort bij dat lichaamsdeel. Praat over de mogelijkheden. 

Bijvoorbeeld: Het hoofd? Is dat de voorganger, de pastoor? Als het een leider moet zijn, zou het dan ook de paus kunnen zijn? Of iemand binnen de gemeenschap die de gave heeft alles goed te organiseren? 

Handen? Handen werken, zouden dat dan de mensen zijn die de goede daden doen of de mensen die we elke week zien in de kerk? Of zijn het misschien de tuinmensen of de poetsers? 

Benen? Benen dragen, benen brengen ons ergens. Hebben jullie toevallig iemand die missionaris is in de kerk? Of zijn de benen de mensen die achter de schermen zorgen dat alles goed loopt? 

Romp? Die houdt alles samen, wie houdt er bij jullie alles samen? 

Probeer hierbij in te spelen op de leeftijd van de kinderen. Oudere kinderen weten waarschijnlijk wie de paus is, en snappen dat er achter de schermen ook een heleboel gebeurt. Jongere kinderen kennen alleen de wereld die ze zien. De paus zal hun niets zeggen, in dit geval dus alleen zichtbare voorbeelden en ideeën aandragen. 

Afbeeldingen

trekpop modeltrekpop achterzijde

Prik gaatjes in de benen, de armen, de nek en de romp, en leg de ledematen en het hoofd aan de achterkant op de romp.

Steek er vanaf de voorkant splitpennen door om de ledematen en het hoofd aan de romp vast te maken. Om de trekpop te kunnen laten bewegen moeten boven in de armen en benen extra gaatjes geprikt worden, waardoor draad getrokken wordt zoals op de afbeelding. Om de pop op te hangen komt er ook een gaatje boven in het hoofd. 

Wilt u met alle kinderen samen één trekpop maken, gebruik dan de afbeelding hieronder.

Deze heeft meer bewegende onderdelen, en meer ruimte om de werkers in de kerk op te schrijven. 

trekpop

 

 

Artikelen in dit thema Sacramentsdag jaar B