Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

De centrale verwerking is een kijkdoos. Een hele grote versie staat in de kerk.

In de kerk komt een hele grote kijkdoos te staan. Hiervoor heeft u nodig:
•  een zo groot mogelijke doos (koelkast formaat)
•  veel kleine poppetjes, bijvoorbeeld Playmobil 
•  veel kleine beesten (zowel gevaarlijke als ongevaarlijke dieren) 
•  namaak bloemen
•  een kleine kerststal

Deze grote kijkdoos is op de eerste zondag van de Advent al helemaal af, al is hij dan nog niet helemaal te zien. 

In de kerk
Het mooiste is als de grote kijkdoos zo is opgesteld dat alle mensen in de kerk hem kunnen zien. In de doos zijn de lezingen uitgebeeld. Er is voor een kijkdoos gekozen omdat mensen actie moeten ondernemen om mee te krijgen wat er gebeurt. Ze kunnen het niet vanuit de banken zien en zullen na de kerkdienst zelf moeten komen kijken. God wil graag dat we allemaal in actie komen. Het is belangrijk dat de doos ergens komt te staan waar niemand hem zal verplaatsen, ook niet voor een uitvaart of een andere viering. Uw zorgvuldig opgebouwde compositie kan namelijk niet zo makkelijk tussendoor gerestaureerd worden. Overleg dit tevoren goed met de kosters. Dit betekent ook dat u de doos het beste op kunt bouwen op plek waar hij komt te staan.

Stap 1 voor de kijkdoos
grote kijkdoos makenMaak een ‘berg’ in de doos door een stuk karton zo te vouwen dat er soort trap ontstaat met vier brede treden. Deze platforms heeft u nodig om later attributen op te plaatsen. U kunt de berg en de binnenkant van de doos een mooie kleur geven en weggetjes omhoog schilderen. Dit zullen de kinderen in het begin niet zien maar voor het eindproduct heeft het wel toegevoegde waarde. Ook de buitenkant van de doos kunt u versieren als u wilt.


grote kijkdoos met gaten

 

 

 

 

 

Stap 2 voor de kijkdoos 
Maak gaten in de doos zodanig dat ze zich boven de vier verschillende platforms bevinden. Maak deze gaten niet te klein, maar wel kleiner dan op de tekening. Meestal is het licht in de kerk al niet zo sterk en een beetje lichtinval is fijn om alles goed te kunnen zien. Maak ook aan de voorkant gaten. In ons voorbeeld hebben we er twee gemaakt, eentje onderaan de doos zodat je echt alleen de twee onderste verdiepingen kunt zien en de tweede in het midden van de doos zodat je ook de hogere platforms goed kunt bekijken. Plak aan de binnenkant van de lichtgaten vliegerpapier en aan de binnenkant van de kijkgaten plasticfolie. Zorg dat u de uitgesneden stukken bewaart om de gaten te dichten, aangezien ze per zondag geopend worden.

Stap 3 voor de kijkdoos
grote kijkdoosDe inrichting:
- Op het eerste onderste platform plaatst u poppetjes die de berg op gaan. Ze staan dus met de rug naar de voorzijde van de doos.
- Op het tweede platform zijn er vooral de dieren. Het is de bedoeling dat dieren die elkaars vijand zijn, nu vriendschappelijk naast elkaar gaan, dus leeuwen of tijgers naast lammetjes of veulens. Naast de dieren zijn er ook hier mensen die omhoog trekken, de berg op.
- Op het derde platform vinden we de steppe die gaat bloeien. Hier zien we dus vooral veel bloemen. Maar de dieren en de mensen die op weg zijn gegaan komen ook een weer een stukje verder. We zien nog meer mensen de berg op lopen en de dieren zijn nog steeds goede vrienden.
- Op het laatste platform plaatst u de kerststal zonder baby Jezus, die is er immers nog niet. Hieromheen vinden we weer de mensen, dieren en bloemen. Het is goed mogelijk dat de stal zelf niet past op het hoogste platform. Als de stal te hoog is, plaats dan alleen de kribbe, Maria, Jozef, de ezel, en de os. U kunt dan met Kerst de kerststal en baby Jezus toevoegen.

In de kerk
Elke zondag wordt er een luikje geopend en kunnen de kinderen naar binnen kijken om te zien wat er deze zondag te gebeuren staat. Langzaam zien ze steeds meer. Licht kan in een kerk lastig zijn. Komt er onvoldoende licht naar binnen door de opengemaakte luikjes? Gebruik dan een zaklantaarn en maak deze zo vast dat hij richting het kijkgat schijnt. Hierdoor komt de rest niet te duidelijk in het zicht, maar kunt u alles wat wel zichtbaar moet zijn goed bijlichten.

Kerstmis
Met Kerstmis gaat de doos open. Verwijder hiervoor de voorkant en de bovenkant. Als de berg echt sterk is kunt u de doos zelfs helemaal ontmantelen. Door de komst van Jezus is het voor iedereen die ook maar een klein beetje zijn best doet allemaal veel duidelijker te zien. Daarom kunnen nu de mensen die nooit zijn komen kijken ook bekijken wat er in de doos te zien is.

Marijte legt in een filmpje uit hoe de kijkdoos vormgegeven is.