Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Maria en Elisabet zijn twee bijzondere vrouwen.

Maria en Elisabet zijn twee bijzondere vrouwen.
maria en elisabeth2Allebei werden ze zwanger op een bijzondere manier. Elisabeth was eigenlijk te oud om nog kinderen te krijgen, toch werd zij zwanger. De naam die zij aan haar kind gaf was ook niet zoals in die tijd gewoon was. Zacharias kon niet spreken totdat hij zijn zoon Johannes had genoemd.

Maria’s verhaal is uniek, zwanger zonder ooit met een man geweest te zijn. Een engel die aankondigde dat zij de zoon van God zou baren.
Deze vrouwen waren familie van elkaar, en zijn beiden uitgekozen door God. Ze hebben allebei direct contant gehad met God. Niet zo gek dat ze elkaar nu in deze bijzondere tijd opzoeken.

Er wordt in de Bijbel eigenlijk maar heel weinig verteld over deze twee vrouwen. We weten dat vouwen meestal de verzorging van de kinderen op zich nemen, en we weten dat Maria erg betrokken bleef bij Jezus toen Hij op pad ging, maar veel meer weten we niet over het leven van deze twee sterke vrouwen.

Toch heeft God twee vrouwen wel gebruikt om zijn heilsgeschiedenis vorm te geven. Daarom richten wij ons vandaag op deze vrouwen, die zwanger waren op een manier die niet gemakkelijk was in de tijd van Jezus. Zij hebben de twee belangrijkste personen uit deze tijd opgevoed, Johannes en Jezus. Door hun openstaan voor God hebben zij de weg voor hen vrijgemaakt.

Aankondiging van de Heer/Maria Boodschap

In de navertelling lezen we dat een engel Maria bezocht en het grote geheim vertelde dat zij én haar oudere nicht Elizabet zwanger zouden worden van een bijzonder kind.

Deze engel is Gabriël, een boodschapper van God. Op 25 maart viert de kerk deze wonderlijke gebeurtenis. Het Hoogfeest noemen we ‘Aankondiging van de Heer’. Een andere naam is ‘Maria Boodschap’. De feestdatum is niet zomaar gekozen, reken maar eens uit welke datum het negen maanden later is...25 december! Zo verstrijkt het kerkelijke jaar met al haar gedachtenissen, feesten en Hoogfeesten dus ook op het ritme van het menselijke leven.

De naam ‘Maria Boodschap’ is minder in gebruik geraakt, omdat de nadruk weer is komen te liggen op Christus die aangekondigd wordt: het is een Christus-feest. Natuurlijk is Maria’s menselijke ja-woord op deze aankondiging ingrijpend en moedig, vandaar dat ook haar eer en waardering toekomt. Dit klinkt door in het Wees Gegroet dat gebeden wordt: zij is de gezegende onder de vrouwen!