Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

4e zondag van de Advent jaar C 2021

Binnenstebuiten

zondag 19 december 2021

Verwerking

Een verwerking dient om het gesprek met en tussen de kinderen op gang te helpen. Het is er op gericht om het Evangelie en het leven van de kinderen samen te brengen. Door op een speelse manier om te gaan met het Evangelie ontstaat er contact en beleving.

Verwerkingen kunnen gesprekken zijn, gevolgd door een activiteit, een spel, een knutsel of een werkblad. Deze laatste elementen worden gevonden onder de knop Extra's.

Gesprek met de kinderen

echoVraag tijdens de vorige kinderwoorddienst aan ouders/kinderen (en geef aan in de uitnodiging) om deze week een babyfoto mee te nemen. Wat is de eerste foto die van je gemaakt is? Misschien wel een foto van een echo? Daarop zie je hoe je groeide aan de binnenkant van mama.

Babyfoto's

De kinderen laten om de beurt hun foto zien en de begeleider kan verschillende vragen stellen om de kinderen te laten nadenken over zichzelf en samen te praten over het wonder van zwangerschap en nieuw leven:

- Hoe lang geleden ben je geboren?
- Op welke dag ben je geboren, wanneer ben je jarig?
- Herken je jezelf in de foto, of niet?
- Heb je een jonger broertje of zusje? Hoe vond je het dat papa en mama een nieuw kindje kregen?
- Heb je wel eens jouw oor of jouw handen op mama’s buik gelegd toen zij zwanger was? Wat hoorde of voelde je toen?
- Verzin gerust zelf meer vragen.

Nu kunnen we iets diepere vragen gaan stellen:

- Zijn alle kinderen even sterk en gezond als ze geboren worden?
- Worden alle kinderen in veilige of rijke landen geboren?
- Wat vinden de kinderen hiervan?
- Verzin gerust zelf meer vragen.

Nu gaan we een geloofsvraag stellen:

Soms wordt een baby’tje heel kwetsbaar en ziek geboren, en veel baby’tjes worden in arme landen geboren of in landen waar oorlog is. Houdt God meer van je als je gezond en rijk bent of houdt God van alle kindjes die geboren worden?

Natuurlijk proberen we hier uit te leggen dat God de Schepper van al zijn kinderen houdt. Jezus is zelf onder moeilijke omstandigheden geboren: Maria en Jozef moesten een lange, vermoeiende reis maken. Er was geen slaapplaats dus Maria moest in een stal bevallen. Enkel door de adem van de os en ezel was het niet té koud. Jezus lag niet in een comfortabel, zacht wiegje maar in een voederbak/kribbe. Vlak na Jezus’ geboorte moesten zijn ouders met Hem vluchten naar Egypte. Toch zeggen zowel de engel Gabriël als Elisabet tegen Maria dat zij en dat Jezus gezegend zijn: God houdt van hen!

Ga hierna verder met de binnenstebuiten-oefening (zie Extra’s)

 

 

Artikelen in dit thema 4e zondag van de Advent jaar C 2021