Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Dertigste zondag door het jaar C

Met je aandacht helemaal bij God

Verwerking

Een verwerking dient om het gesprek met en tussen de kinderen op gang te helpen. Het is er op gericht om het Evangelie en het leven van de kinderen samen te brengen. Door op een speelse manier om te gaan met het Evangelie ontstaat er contact en beleving.

Verwerkingen kunnen gesprekken zijn, gevolgd door een activiteit, een spel, een knutsel of een werkblad. Deze laatste elementen worden gevonden onder de knop Extra's.

Uitspelen van het verhaal

Het verhaal van vandaag leent zich uitstekend om het uit te spelen.
Begin met een vooroefening. Geef alle kinderen de opdracht om zo te bewegen dat je goed kan zien dat je heel erg tevreden bent met jezelf. Hoe voelt dat? Vraag hen vervolgens het tegenovergestelde te doen: hoe doe je als je verlegen bent of als je je schaamt over jezelf. Hoe voelt dat?

gebedshouiding riemen en mantelBouw de ruimte met eenvoudige middelen om tot een tempel of een kerk. Zet bijvoorbeeld een soort Godslamp op een tafel. Zorg dat het duidelijk is waar je binnenkomt en waar het Allerheiligste is. Leg dat de kinderen ook even uit. Geef een kind de rol van tollenaar en een ander de rol van Farizeeër. Geef de tollenaar als attribuut een portemonnee en of aktetas mee en de Farizeeër een gebedenboek. Nodig hen uit de tempel te betreden en te gaan bidden. Kijk er met elkaar even naar.

Vervolgens nodigt u de andere kinderen ook uit om ergens in de ruimte te komen bidden. Tenslotte is de tempel altijd druk bezocht. Ze mogen zelf weten waar ze gaan staan en welke houding ze aannemen. Als iedereen een plek heeft gevonden ga dan met hen in gesprek. Lukt het hen om te bidden? Willen ze vertellen waarom ze juist dat plekje hebben gekozen? Waarom bidden ze met hun handen gevouwen, met hun ogen dicht, of juist met hun ogen open?

Artikelen in dit thema Dertigste zondag door het jaar C